LOCATION
San Francsico

CREDITS
Photography: Sharon Risedorph

RECOGNITION
Inhabitat
2012 AIA SF Home Tour

Eberhart
This 1959 Bay Area shingle-style, proto-modernist house was updated to reflect the younger, casual lifestyle of the owners while keeping the general simplicity of the house intact. Unnecessary walls were removed and the overall plan was clarified to enhance the commanding views of San Francisco Bay. The claustrophobic kitchen was combined with the formal dining room to create a generous great room. A new staircase unifies all three levels through a dramatic, cantilevered stainless steel design.

A new second floor reading area replaced a second bathroom, opening up the entry hall to natural light while providing a panoramic aerie for reading. The master suite was reorganized along a formal axis, with his and her closets contained in two cubic volumes culminating in the master bath. Two additional bedrooms with a new shared bath complete this level. The basement was completely reorganized to create a large family room, study, guest suite, and secret wine cellar. Throughout, details have been reinterpreted with a modern sensibility, updating the formally dour interior with witty and playful references to the mid-century.

The exterior remains true to its original conception, with a contemporary twist: A surprising use of color, a new glass fence and landscaping hint at the new interior changes behind the otherwise quiet fa├žade.