Zhang Residence

Central Staircase Opens Up Home

In the past, the original four-room house had a rear kitchen and family room addition that led to a enclosed exterior corner staircase that allowed access to the play room, two bedrooms, and a bath in the basement level.

The house was re-conceptualized by moving the staircase to the center of the plan and removing a majority of the walls, which allowed for a great room with open kitchen, dining room and living room.  The front two original rooms were kept, although the one room features moving walls that close off the former living room to create a guest room.  The other parlor remains as a study.  Cabinetry is mostly Ikea due to budget.  New skylights create a loft feel, a total surprise in this inner Richmond location.

By placing the staircase in the middle, the back playroom could be converted into a master suite with full bath.  The existing two bedrooms, full bath, and garage remain.