engelman

Engleman Serrell

Modest Addition Transforms Home

A very modest 10’ addition on the rear of this small cottage completely transformed it from a warren of disconnected rooms and a dysfunctional floor plan into a logical, intuitive plan that works beautifully for this family of three.

The addition was conceived as an economic solution to avoid replacing the foundation of the entire house and provided room for a basement guest suite (with full bath), a much needed first floor family room off the existing kitchen, and finally a master bedroom suite on the second floor.  The master suite has a shed roof with south-facing clerestories, allowing for southern sun on otherwise a dark north-facing exposure.

Other interior moves include opening the dining room to the living room through a door alignment and converting the previously unused front yard into a private courtyard with French doors.  The house is small, but has a very Scandinavian sensibility due to the attention to detail and its simple, modest finish palette.

Surprise downtown views from the main and upper floors are maximized through an angled Bay window, and makes this fairly narrow addition much more expansive in feel.