EberhartReduced Ext

Eberhart

Reworking of a Modern Classic

This 1959 Bay-Area shingle-style proto-modernist house was updated to reflect the younger, casual lifestyle of the owners while keeping the general simplicity of the house intact. Unnecessary walls were removed and the overall plan was clarified to enhance the commanding views of San Francisco Bay. The claustrophobic kitchen was combined with the formal dining room to create a generous great room, while a new staircase unifies all three levels through a dramatic, cantilevered stainless steel design.

A new, second floor reading area replaced a second bathroom, opening up the entry hall to natural light while providing a panoramic aerie for reading. The master suite was reorganized along a formal axis, with his and her closets contained in two cubic volumes culminating in the master bath. Two additional bedrooms with a new shared bath complete this level.

The basement was completely reorganized to create a large family room, study, a guest suite, and a secret wine cellar.  Throughout the house, details have been reinterpreted with a modern sensibility, updating the formally dour interior with witty and playful references to the mid-century.

The exterior of the house remains true to its original conception, with a contemporary twist; a surprising use of color, a new glass fence and landscaping hint at the new interior changes behind the otherwise quiet façade.